10 روش کاربردی برای آموزش کارآفرینی به نوجوانان و جوانان

روش های کاربردی برای آموزش کارآفرینی به نوجوانان و جوانان

این روزها مدل سنتی دریافت مدرک دانشگاهی و بعد رفتن به دنبال یک شغل ثابت آن هم به امید پیشرفت مداوم در نردبان شغلی، دیگر اتفاق نمی افتد. افزایش جمعیت، بحران‌های اقتصادی، جهانی شدن، کاهش قدرت درآمد، توسعه و تغییر مداوم تکنولوژی موجب شده است که نسل امروز نسبت به فضای کاری خود در بازار کار بسیار نامطمئن بوده و آینده کاری نیز به نظرش چندان خوش‌بینانه به نظر نرسد. دانش‌آموزان زیادی از دانشگاه‌های درجه اول کشور فارغ‌التحصیل می‌شوند و بعضا ماه‌ها یا حتی سال‌ها برای یافتن شغل مناسب تلاش می‌کنند. همین مساله سبب شده است تا کارآموزی بدون دستمزد در سرتاسر جهان امری رایج شده و کارآموزان اغلب حتی پس از ماه ها کار بدون پاداش باز هم نتوانند شغل مورد نظر را بدست آورند. سوالی که اینجا به ذهن خطور می کند این است که چگونه می توانیم به جوانان کمک کنیم تا در این محیط سخت موفق شوند؟ پاسخ این سوال بسیار روشن است؛ از همان ابتدا کارآفرینی را به بچه ها آموزش دهید تا بتوانند فرصت های خود را در زمان مناسب ایجاد کنند. در این مقاله سعی خواهیم کرد تا به اختصار 10 روش کاربردی برای آموزش کارآفرینی به کودکان، نوجوانان و جوانان را با شما مطرح نماییم.

به طور خلاصه کارآفرینی موجب می شود کودکان و نوجوانان به جای کارمند به کارفرما تبدیل شوند و به آنها کمک می کند تا از طریق فعالیت های تجاری هدفمند خود در قالب یک کارآفرین، زندگی موفق و مستقلی را ایجاد کنند. مهارت های کارآفرینی به کودکان  و نوجوانان امکان می دهد تا در دنیای شلوغ و خشن امروز جوامع درآمد مناسبی کسب نمایند.

در این مقاله تلاش کرده ایم تا ویژگی های مهمی که هر کارآفرینی برای موفقیت به آن نیاز دارد را معرفی کنیم. مخاطب این مقاله بیشتر والدین هستند و این مسئولیت شما به عنوان والدین است که به فرزندان خود کمک کنید تا این مهارت ها را توسعه دهند. در اینجا برخی از آن ویژگی‌ها و نحوه پرورش آن‌ها در فرزندانتان آورده شده است:

آموزش مهارت های کسب و کار به کودکان و نوجانان توسط والدین

1. ذهن کودکان خود را از همان ابتدا با سواد مالی آشنا کنید.

آموزش سواد مالی چیزی است که امروزه همه کودکان به آن نیاز دارند. متأسفانه، حتی مدارس کشورهای پیشرفته نیز اغلب به این بخش در آموزش توجه کافی نمی کنند. از همین رو لازم است که این مهارت را از سنین پایین به فرزندان خود آموزش دهید تا پایه محکمی در زمینه مالی به آنها بدهید.

اگر پدر و مادری دلسوز هستید، به فرزندان خود در مورد پس انداز و سرمایه گذاری آموزش دهید و به آنها نشان دهید که چگونه می توان از پول و یا اعتبار از طریق سرمایه گذاری یا کارآفرینی برای کسب درآمد بیشتر استفاده کرد. شما می توانید زمان هایی که برای مثال با همسرتان در مورد نحوه خرج کردن پول، میزان پس انداز برای خرید یک چیز خاص، مثلاً تعطیلات، و مواردی از این قبیل صحبت می کنید، به فرزندان خود اجازه دهید تا در این بحث ها مشارکت کنند. شما می توانید حتی از فرزندان خود در مورد آنچه که باید پس انداز کنید، راهنمایی بخواهید. دادن این سطح از اعتماد و مسئولیت به آنها کمک می کند تا حس خوبی به این مباحث پیدا کنند تا در نهایت ذهن کارآفرینی آنها پرورش پیدا کند.

 

2. آنها را به نگاهی فرصت‌بین و خودمتکی مجهز کنید.

به فرزندان خود کمک کنید تا بفهمند که دنیای اطراف آنها مملو از فرصت های تجاری است و یافتن آنها فقط نیازمند مشاهده دقیق، اتکا به خود و خلاقیت است. هیچ کس واقعاً مجبور به استخدام شدن نیست. یکی از بهترین راه ها برای این مساله آن است که دفعه بعد که فرزندانتان برای خرید یک شی مورد علاقه شان درخواست پول کردند، از آنها بخواهید که به اطراف با دقت نگاه کنند و راه هایی را برای کسب درآمد از طریق کارآفرینی پیدا کنند.

برای مثال کامرون هرولد، در  TedTalk الهام بخش خود در مورد اینکه چگونه خود در کودکی به عنوان یک کارآفرین بزرگ شده است، و چگونه همین کار را برای فرزندانش انجام می دهد، صحبت می کند. برای مثال او در این سخنرانی اشاره می کند که چگونه به فرزندانش یاد داده است تا کارهایی را که باید در خانه انجام شود را پیدا کنند و به او بگویید. پس از آن، با آنها مذاکره می کنند که حاضر است بابت انجام آن کار چقدر هزینه پرداخت نماید.

از طرف دیگر می‌توانید فرزندانتان را برای شروع پروژه‌های کاری کوچکی مانند غرفه عرضه لیموناد یا فروش آنلاین اسباب‌بازی‌های قدیمی شان از طریق سایت‌های فروش کالاهای دست دوم مانند Divar، تشویق کنید. چنین فعالیت هایی به آنها می‌آموزد که در دنیایی به نسبت واقعی با مباحث کارآفرینی مانند چگونگی قیمت‌ گذاری و یا بازاریابی یا حتی شناسایی کلاهبرداران و … به شکل عملی آشنا شوند.

 

3. نگرش کاوشگری و کنجکاوی را تشویق کنید.

علاوه بر ترغیب فرزندانتان به کشف محیط اطراف، از آنها بخواهید که ذهن کنجکاو داشته باشند و دائماً سؤال بپرسند. اجازه ندهید آنها با پیدا کردن یک راه حل برای مشکلات سریعا راحت شوند. آنها باید خیلی چیزها را مطالعه کنند و برای پیدا کردن ایده های جدید و روش های جدید انجام کارها آماده و مشتاق باشند. پیر امیدیار، بنیانگذار شرکت eBay، می‌گوید: «به نظر می‌رسد بچه‌ها در موقعیت‌هایی که کنجکاوی آن‌ها را درگیر می‌کند و به آن‌ها اجازه می‌دهد دنیای اطرافشان را با شرایط خودشان کشف و درک کنند، رشد می‌کنند. امیدیار در دوران کودکی خود به لطف پیشینه والدینش در فرهنگ ایرانی و فرانسوی غوطه ور بود. او می‌گوید: «نگاه متفاوت این فرهنگ‌ها در مورد چیزهای مختلف از همان اوایل کودکی به من آموخت که راه‌های متفاوتی برای فکر کردن در مورد هر موقعیتی وجود دارد، و اینکه همیشه لازم نیست شما هم کارها را به روشی که همیشه انجام شده، انجام دهید.

به فرزندانتان اجازه دهید در جامعه خود قدم بزنند و با افرادی از طبقه های اجتماعی مختلف در چارچوب ملاحظات واضح و اقدامات احتیاطی آشنا شوند. شما هرگز نمی دانید چه فرصت هایی ممکن است در آنجا پیدا کنند.

 

4. هدف گذاری و برنامه ریزی را آموزش دهید.

هدف گذاری و برنامه ریزی بخش جدایی ناپذیری از مهارت های لازم برای کارآفرینی به شمار می روند. آنها عادات مثبتی هستند که باید در روحیه کودک شما ریشه بدوانند. هر چه زودتر فرزندتان یاد بگیرد که چگونه برنامه ریزی کند، اهداف واقع بینانه تعیین کند و مراحل تعیین شده را تا تکمیل انجام دهد، برای موفقیتش بهتر است.

به کودکان بیاموزید که اهداف SMART (مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، واقع بینانه و به موقع) تعیین کنند تا به آن اهداف بتوانند دست یابند. از آنها بخواهید پنج هدف اصلی خود را تعریف و یادداشت کنند. مطالعات نشان می دهد که با نوشته شدن اهداف، احتمال رسیدن شان بیش از 80 درصد افزایش پیدا می کند. در مرحله بعد از آنها بخواهید که به دقت بررسی کنند و پنج اقدام لازم برای دستیابی به این اهداف را بنویسند. لازم است که به عنوان والدین شان، آنها را در تمام طول مسیر برای رسیدن به اهداف تعریف شده خود تشویق و حمایت کنید. این باعث می شود ارزش ها، انگیزه ها و احساس موفقیت شخصی او به طور چشمگیری افزایش یابد.

 

5. تشویق به کار تیمی.

هیچ کس در همه کارها کاملاً خودکفا نیست. همه ما برای رسیدن به اهدافمان گاهی به کمک نیاز داریم. موفق ترین کارآفرینان هم بخشی از کارهای خود را برون سپاری می کنند و با دیگرانی که نظراتشان را برای ماندن در مسیر و موفقیت ارزشمند می دانند، همکاری می کنند.

از همین رو باید کودک شما یاد بگیرد که چگونه با دیگران خوب بازی کند تا به صورت تیمی بتواند به اهداف مشترک شان برسند. یکی از بهترین راه ها برای ترویج کار تیمی از سنین پایین این است که فرزندان خود را تشویق کنید تا در ورزش شرکت کنند. ورزش می تواند یک کلاس درس عالی برای اصول و ارزش های کارآفرینی باشد.

آرتور بلنک، یکی از بنیانگذاران Home Depot Inc و مالک آتلانتا فالکونز لیگ ملی فوتبال، در این زمینه می‌گوید: «ورزش می‌آموزد که کار تیمی چقدر مهم است. چرا که «برنده نشدن در هر بازی و کار تیمی درس‌های خوبی برای کارآفرینی هستند.»

 

6. به ابتکار شخصی و کار با کیفیت بالا پاداش دهید.

اصرار کنید که فرزندانتان ابتکار عمل شخصی داشته باشند و هر بار که کارهایی با کیفیت خوب و بالا ارائه دهند، چه در مورد تکالیف درسی و چه کارهای خانه یا فعالیت های فوق برنامه آنها را به نحوی تشویق نمایید. ارائه بهترین تلاش خود در هر کاری که انجام می دهند به این معنی است که بچه ها مسئولیت پذیر و قابل اعتماد هستند و همین ها به موفقیت کلی آنها کمک شایانی می کند. برای تشویق فرزندان خود به کار خوب، با انگیزه های پولی یا جوایز کوچک پاداش دهید.

حتی کارهای انفرادی مانند پیاده روی می تواند به بچه ها کمک کند بدون نیاز به نظارت، خود متکی و قابل اعتماد شوند. جیم کخ، موسس شرکت بوستون، بالا رفتن از کوه‌ را یک عنصر سازنده خوب برای تبدیل شدن افراد به یک کارآفرین می‌داند. او می گوید: «کوهنوردان بسیار شبیه کارآفرینان هستند. آنها مایلند خود را در موقعیت هایی پرخطر قرار دهند و پس از قرار گرفتن در آنجا محتاط می شوند و سعی می کنند خطر را کاهش داده و از بین ببرند.

 

7. کودکان را تشویق کنید تا در هنگام شکست یاد بگیرند.

در مدرسه، بچه ها یاد می گیرند که شکست بد است. اما، در عرصه کارآفرینی، شکست برعکس آن می تواند بسیار خوب باشد. در واقع اگر از شکست درس مثبتی گرفته شود.، بسیار هم خوب است. ناپلئون هیل، نویسنده کتاب بیندیش و ثروتمند شو، در جایی از این کتاب می گوید: «هر شکست بذری از منافع برابر یا بیشتر را به همراه دارد».

به جای سرزنش یا تنبیه فرزندانتان به خاطر شکست در هر کاری، سعی کنید با آنها درباره عواملی که منجر به شکست می شوند صحبت کنید و راه هایی را برای جلوگیری از تکرار آن در آینده در نظر بگیرید. با آنها صادقانه صحبت کنید تا متوجه شوند که شکست کاملاً بد نیست چرا که هر شکست ، فرصتی برای درس گرفتن از اشتباهات و ایجاد راه های جدید برای دستیابی به اهداف فراهم می کند. بدین ترتیب به آنها می آموزید تا آنها هرگز تسلیم نشوند، بلکه همیشه در هر موقعیت نامطلوبی درسی بیابند. همه افرادی که به موفقیت رسیده اند نیز در چیزی زمانی شکست خورده اند. این مساله اثبات می کند که صبر و پشتکار کلید موفقیت در هر کاری است.

 

8. مهارت های ارتباط موثر را تقویت کنید.

مهارت برقراری ارتباط موثر مهارت بسیار مهمی است که هر نوجوان یا جوان باید آن را بیاموزد. برقراری ارتباط موثر به کودکان اجازه می دهد تا ایده ها و نظرات خود را به نحو صحیح و به گونه ای بیان کنند که آنچه می گویند به وضوح قابل درک باشد. این مهارت به آنها یک مزیت بسیار حیاتی در زندگی شخصی و حرفه ای می دهد.

به فرزندان خود آموزش دهید که همیشه مودب و محترم باشند ولی به آنها یاد دهید که جسورانه صحبت کنند. سعی کنید تا حد امکان از نظرات آنها به طور قانع کننده ای حمایت کنید تا بتوانند همواره خود را مطرح نمایند. به آنها نشان دهید که چگونه هنگام صحبت حضوری، تماس چشمی را با مخاطب خود حفظ کنند و هنگام صحبت تلفنی نیز، آهسته، واضح و با اطمینان صحبت کنند. از طرف دیگر در ارتباط نوشتاری، فرزندان خود را تشویق کنید تا جملات گرامری درست و منطقی بنویسند و از کلمات و عبارات کوتاه شده ای که ممکن است باعث سوء تفاهم شوند اجتناب نمایند. همه اینها در آینده به عنوان صاحبان مشاغل بسیار برایشان مفید خواهند بود.

 

9. حمایت از بازگشت به جامعه.

ارزش کمک به دیگران را به فرزندان خود بیاموزید. زندگی همیشه مربوط به شما، نیازها و فقط راحتی شما نیست. زندگی این است که دنیا را به جایی بهتر از چیزی که آن را پیدا کرده اید، تبدیل کنید. موفق ترین و شادترین افراد روی زمین از دستاورد های خود به جامعه می دهند. پس چرا باید کسب و کاری را راه اندازی کنید که از یک هدف بزرگ و انسان دوستانه پشتیبانی نمی کند؟

دائماً به فرزندان خود یادآوری کنید که کسب و کارهای موفق مزایایی بیش از سود مالی برای صاحبانشان دارند. به آنها بگویید تنها افرادی که در موفقیت و رضایت دیگران از زندگی نقش دارند، می توانند زندگی شاد و رضایت بخشی داشته باشند.

از آنها بخواهید که یک موسسه خیریه یا هدف خاص را برای حمایت با بخشی از درآمدی که بدست می آورند را برای خود از همان ابتدای کار انتخاب کنند. و زمانی که فعالیت های داوطلبانه ای برای مشارکت در جامعه پیدا کردند، از صمیم قلب از آنها حمایت کنند. به این ترتیب فرزندان شما علاوه بر موفقیت کاری می توااند زندگی رضایت بخشی داشته باشند؛ پر از معنا و خدمت به بشریت.

 

10. به عنوان یک الگو آنها را هدایت کنید.

بسیاری از کارآفرینان گفته اند که مهم ترین چیزی که الهام بخش و انگیزه آنها برای دستیابی به موفقیت در کارآفرینی است، تأثیری است که از والدین خود داشته اند. در واقع آنها بیشتر چیزهایی را که می‌دانند از والدین خود بعنوان الگوهای خود، یاد گرفتند. برای مثال، آقای بلنک، بیان کرده است که والدین اش بیشترین تأثیر را در کارآفرین شدن وی داشته اند. او می گوید: «من نمونه های زنده ای از کارآفرینان را به چشم خود در خانه دیده ام. پدرم 39 ساله بود که یک داروخانه عمده فروشی را راه اندازی کرد. متاسفانه پدرم در 44 سالگی درگذشت و درست زمانی که من 15 ساله بودم. مادرم، که در آن زمان 37 سال داشت، بدون هیچ تجربه کاری، اما به شیوه آن کسب و کار را توسعه داد و بعدا آن را به یک شرکت داروسازی بزرگتر فروخت.

شما بعنوان والدین باید الگوی فرزندان خود باشید و همیشه آنچه را که موعظه می کنید، شخصا تمرین کنید. بچه هایتان به شما نگاه می کنند. برای مثال وقتی به فرزندانتان می گویید سخت کار کنند و از اشتباهاتشان درس بگیرند، به آنها نشان دهید که شما هم سخت کار می کنید و از اشتباهات خود درس می گیرید. وقتی به آنها می گویید صبور باشید و احترام بگذارید، خودتان در قدم اول باید، صبور باشید و احترام بگذارید. شما بزرگ‌ترین الگوی فرزندانتان هستید و احتمالاً در تمام طول زندگی‌شان همینطور خواهید ماند.

 

مقاله 10 روش کاربردی برای آموزش کارآفرینی به نوجوانان و جوانان، با هدف آموزش مهارت های کارآفرینی به والدین، از مجموعه مقالات آموزشی لایف هک توسط مدرسه آموزش مهارت های کسب و کار وارلی برای شما ترجمه و ارائه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *