اهمیت سواد محیط زیست برای کارآفرینان جوان
شرکتهای کوچک و متوسط (SMEs) با کمک گسترده به رشد تولید ناخالص داخلی و ایجاد سطوح بالای اشتغال، ستون فقرات اکثر بخش های اقتصادی در هر کشور هستند. شرکتهای موفق اغلب توسط کارآفرینان متعهد و پرشور هدایت میشوند که فرصتهایی را برای سرمایهگذاری از طریق کسبوکار شناسایی، ایجاد و استفاده میکنند. از این رو، کارآفرینی در نوآوری همراه با توسعه اجتماعی و اقتصادی پایدار تأثیر می گذارد. کارآفرینان سبز با ارائه خدمات و محصولات سبز، ارائه تکنیکهای تولید سبزتر، افزایش تقاضا برای آنها و ایجاد مشاغل سبز، منبع شروع و حفظ اقتصاد سبز را ارائه میدهند.
مفهوم کارآفرین سبز ناشی از نگرانی های زیست محیطی مانند گرم شدن کره زمین، آلودگی ها، کمبود منابع طبیعی، تخریب لایه اوزون، تغییرات آب و هوا و سایر بلایای ناشی از اختلال در اکوسیستم است. با توجه به این آگاهی روزافزون از دانش زیست محیطی، مصرف کنندگان نسبت به یک محصول دوستدار محیط زیست یا سبز پذیراتر می شوند. بنابراین این تمایل مصرف کنندگان منجر به توسعه بازار سبز می شود. بازار سبز یک بازار نوظهور است که در هر زمینهای مانند طراحی سبز، زنجیره تامین سبز، تولید سبز و بسیاری موارد دیگر فرصتهای فراوانی را به همراه دارد.
تغییر یک اتفاق بسیار رایج است که گاهی به صورت چرخه ای یا شاید گاهی اوقات به صورت تصادفی رخ می دهد. در همین روش، نیازها، خواستهها، خواستهها، آزمایشها و ترجیحات مشتریان نیز متفاوت است. این تغییر برای دسته بندی محصول خاصی نیست، اما در هر بخش بندی محصول وجود دارد. دلایل مختلفی برای این تغییرات رفتاری وجود دارد مانند افزایش درآمد خانوار مصرف کنندگان، آگاهی از محیط زیست یا شاید به دلیل تغییر در ارزش ها، نگرش و سبک زندگی. این تغییر در رفتار مصرف کننده فرصت جدیدی در بازار ایجاد می کند. بنابراین برای استفاده از این فرصت بازار، شرکتها باید تغییراتی مانند توسعه محصول جدید، طراحی مجدد محصول یا تغییر در سیاستهای بازاریابی و غیره را اعمال کنند. در میان همه این توسعهها، مدلهای خاصی در زمینه مدیریت مانند بازاریابی سبز، مدیریت زنجیره تامین سبز (G-SCM)، مدیریت پسماند، لجستیک معکوس و غیره ارائه میشوند که نه تنها نیازهای مصرفکنندگان را برآورده میکنند، بلکه نویدبخش کمک به حفظ محیط زیست تمیز تر و بهتر و در یک کلام سبز تر هستند.
خوشبختانه امروزه به طور طبیعی نگرانی های زیست محیطی به تدریج به بخشی اساسی از تجارت تبدیل می شود. بنابراین، واحدهای تجاری با توجه به این آگاهی محیطی، استراتژی های تجاری مختلفی را اتخاذ می کنند. این دلیل مفهوم بازاریابی سبز است که به آرامی اما پیوسته در بازار انجام می شود. این می تواند به عنوان یک فرصت برای آن دسته از کارآفرینانی در نظر گرفته شود که به بازطراحی و نوآوری زیست محیطی محصول خود متکی هستند. این فرصتی عالی برای آن دسته از کارآفرینانی است که می خواهند جزیی از این بازار سبز در حال توسعه باشند.
کارآفرین کسی است که الگوی تولید را با توسعه نوآوری یا به طور کلی یک فرآیند تکنولوژیکی آزمایش نشده برای تولید یک کالای جدید یا تولید کالا به روشی جدید، ایجاد منبع جدیدی برای تامین مواد یا خروجی جدید از طریق اصلاح و تغییر الگوی تولید محصولات، با ایجاد یک صنعت جدید می کند. تمایل رفتار خرید مشتریان به سمت محصول یا خدمات سازگار با محیط زیست فضایی را برای کارآفرین سبز ایجاد می کند. اصطلاح «کارآفرین سبز» ترکیبی از کارآفرینی و محیط است. کارآفرین سبز کسی است که کسب و کار سبز را با کمک شیوه های سبز پرورش می دهد. یک کارآفرین سبز آگاهانه به یک مشکل/نیاز محیطی یا اجتماعی از طریق درک ایده های کارآفرینانه رسیدگی می کند. آنها اغلب با ارائه محصولات معمولی یا سنتی به بازار نفوذ می کنند ولی در عمل شیوه تامین یا ارائه متفاوتی دارند. هدف کارآفرین سبز نه تنها خدمت به مشتری با محصولات یا خدمات سبز خود است، بلکه باعث آگاهی مردم از اکوسیستم سبز می شود. بنابراین، فکر «کارآفرینی سبز» از ترکیب ویژگیهای اصلی خود کارآفرینی یعنی نوآوری، ریسک، یک ایده تجاری کاملاً جدید، با مشارکت اجتماعی و زیستمحیطی کسانی که تجارت میکنند، سرچشمه میگیرد. مشارکت اجتماعی و زیست محیطی کسانی که تجارت می کنند کلید تمایز کارآفرینان سبز است.
در روزهای اخیر، کارآفرینان سبز نقش بسیار مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا میکنند و همچنین به عنوان موتور محرک تغییر رفتار مصرفکننده و نیز برای راهاندازی، نوآوری، پیادهسازی و ظهور افکار جدید و پاسخگویی سریع به آنها مورد احترام قرار میگیرند. البته، بین نحوه نگرش به کارآفرینی سبز در کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه تفاوت اساسی وجود دارد. کشورهای توسعهیافته و سازمانهای بینالمللی مانند بانک جهانی، UNCTAD، OECD، UNIDO، WTO و FAO تمایل دارند تا حداکثر اهمیت را بر فرصتهای بازار و اصطلاح «سبز» بگذارند، در حالی که کشورهای در حال توسعه تمایل دارند بیشتر بر نیازهای بازار و اصطلاح «کارآفرینی» آن تأکید کنند.
از منظر توسعه، «کارآفرینی سبز» یک پدیده به تدریج مناسب است که هنوز تا حد زیادی مورد تحقیق قرار نگرفته است. در حالی که نابرابری جهانی و بیکاری فزاینده چالشهای بزرگی برای سیاستگذاران ایجاد میکند، اثرات نوظهور تغییرات آب و هوا و از بین رفتن سریع تنوع زیستی همراه با تخریب گسترده حیات وحش و زیستگاههای طبیعی، حساسیت گروههای اجتماعی و اکوسیستمهایی را که قبلاً تحت فشار قرار گرفتهاند، آنها را مجبور کرده است بجای توجه صرف به توسعه به حفظ محیط زیست و پایداری آن نیز توجه کنند. کارآفرینی سبز نیز نقش بسزایی در ایجاد اشتغال دارد. علاوه بر این، پیشرفت و تنوع فن آوری به طور گسترده تحت تأثیر ماهیت نوآوری و عوامل تعیین کننده آن است. پیشرفت اخیر جهانی شدن رویه های اقتصادی، رویکردهای منسوخ شده ای را که توسط شرکت ها برای نوآوری استفاده می شده را، به شدت تغییر داده است. اگرچه پیشرفتهای قابلتوجهی با توجه و بررسی گزارشهای زیستمحیطی و همچنین با تحقیقات و اجرای فنآوری جدید در این حوزه صورت گرفته است، ولی هنوز تا دستیابی به توسعه پایدار که ناشی از توجه همه جانبه به محیط زیست است، هنوز فاصله قابل توجهی در پیش است.
بنابراین درک پیش شرط شکل گیری «نوآوری سبز» در کنار عوامل و موانع آن بسیار حیاتی است. تغییر سیستمیک برای جایگزینی پیشرفت در اقتصاد و چارچوب های قانونی لازم است. طبق نظرسنجی Accenture (UN Global Compact-Accenture، 2010)، پایداری به یکی از اجزای اصلی استراتژیهای تجاری شرکتها در سراسر جهان تبدیل شده است و برای آینده کسبوکار آنها بسیار ضروری دیده شده است. اما تکامل جهانی به سمت اقتصاد سبز تازه در آغاز راه خود است، و هنوز برای بسیاری از کسب و کارهای سنتی بسیار چالش برانگیز است. در دهه های آینده، اگر چه رشد سریع صنعتی شدن جمعیت جهانی و توسعه اقتصادی وجود خواهد داشت ولی منابع زمین ناکافی است و برای برآوردن نیازهای مردم ، کارآفرینی سبز تنها راه برای انجام تعهدات آنها برای ارائه عملیات کارآمد و ایمن به روشی مسئولانه از نظر زیست محیطی و اجتماعی است.
مقاله “کارآفرینی سبز: مسیری به سوی توسعه پایدار” ترجمه مقاله انگلیسی در رابطه با اهمیت داشتن سواد زیست محیطی و توجه به محیط زیست برای کارآفرینان جوان است که برای مطالعه شما عزیزان توسط مدرسه مهارت های کسب و کار کودک و نوجوان وارلی ترجمه و ویرایش شده است.
برای اطلاع از ایده های کارآفرینی و کسب درآمد دوست دار محیط زیست می توانید به این مقاله مراچعه فرمایید. همچنین مدرسه وارلی برای ارتقای سواد زیست محیطی شما کارآفرینان جوان پکیج آموزشی، کارگاه و دوره های ارزشمندی تدارک دیده است که می توانید از آنها استفاده نمایید.