چگونه مهارت های سواد دیجیتال را آموزش دهیم

اهمیت و چگونگی آموزش مهارت های مختلف سواد دیجیتال (Digital Literacy)

مهارت های سواد دیجیتالی یکی از مهم ترین مهارت هایی است که در مدارس امروزی می باید آموزش داده شوند. بدیهی است داشتن مهارت‌های سواد دیجیتال برای آموزش، با نحوه آموزش آنها بسیار متفاوت است. معلمان دوره های راهنمایی و دبیرستان به عنوان یک توسعه دهنده برنامه درسی برای آمادگی شغلی دانش آموزان شان، می باید به دنبال نکاتی در مورد چگونگی آموزش مهارت های سواد دیجیتال باشند. در این مقاله ترجمه شده به اهمیت و چگونگی آموزش مهارت های مختلف سواد دیجیتال می پردازیم. البته آنچه که ما در اینجا به عنوان برنامه درسی برای آموزش سواد دیجیتال و سایر مهارت های آمادگی شغلی ارائه می دهیم، لزوما راه کار مناسبی برای همه نیست.

اما قبل از پرداختن به جزئیات، مهم است که بفهمیم «مهارت‌های سواد دیجیتال» در واقع چیست.

 

مهارت های سواد دیجیتال چیست؟

سواد دیجیتال شامل تعدادی از مهارت های مورد نیاز در قرن بیست و یکم جهت استفاده موثر و مناسب از فناوری است. امروزه درک سواد دیجیتال و شهروندی در سراسر کشور اهمیت پیدا می‌کند و بسیاری از ایالت‌ها استانداردها و دوره‌های سواد دیجیتال خاص خود را ایجاد کرده‌اند. چه منطقه ای که شما در آن زندگی می کنید، دارای استانداردهای سواد دیجیتال باشد یا نه، شش موضوع مهم وجود دارد که همه برنامه های درسی در مورد سواد دیجیتال باید شامل آنها باشند. در ادامه 6 موضوع مهم برای آموزش مهارت های سواد دیجیتال آمده است:

  1. سواد اطلاعاتی
  2. استفاده اخلاقی از منابع دیجیتال
  3. آشنایی با ردپای دیجیتال
  4. محافظت از خود به صورت آنلاین
  5. مدیریت ارتباطات دیجیتال
  6. زورگویی سایبری

 

1.  سواد اطلاعاتی

دانش‌آموزان امروزی به اینترنت به‌عنوان منبع اولیه اطلاعات برای استفاده در مدرسه و دیگر مسایل شخصی تکیه می‌کنند.

به همین دلیل مهم است که به دانش آموزان آموزش دهید که چگونه اطلاعات را ارزیابی کنند تا از صحت آن مطالب اطمینان حاصل کنند.

برای آموزش  سواد اطلاعاتی ، روی روش‌های مؤثر ارزیابی کیفیت و اعتبار اطلاعات تمرکز کنید و راهبردهای یادگیری را پوشش دهید که نتایج معتبرتری به همراه دارد.

 

2. استفاده اخلاقی از منابع دیجیتال

در حالی که شما ممکن است به دانش‌آموزان خود یاد داده باشید که در مقالات و مطالب تحقیقاتی خود در صورت استفاده از محتوای دیگران نیاز به استناد به اطلاعات آن کتاب‌ها دارند، ممکن است فراموش کنند که باید به اطلاعات آنلاین نیز استناد کنند.

با دانش آموزان خود در مورد مالکیت معنوی، مطالب دارای حق چاپ و روش صحیح ارجاع اطلاعات موجود در فضای مجازی نیز صحبت کنید.

توجه به این نکته بسیار مهم است که دانش آموزان متوجه شوند که کپی کردن یک متن از یک وب سایت درست مانند سرقت متن از یک کتاب سرقت ادبی محسوب می شود.

 

3. درک ردپای دیجیتال

ردپای دیجیتالی تمام اطلاعاتی است که شخص به طور منفعلانه و یا فعالانه درباره خود به صورت آنلاین در فضای اینترنت از خود به جای می گذارد و یا به اشتراک می گذارد. متن، تصاویر، مطالب چند رسانه ای، کوکی ها، تاریخچه مرور، آدرس های IP، رمز عبور و حتی ارائه دهندگان خدمات اینترنتی، همه ردپای دیجیتالی یک فرد را تشکیل می دهند.

دانش آموزان شما زمان زیادی را به صورت آنلاین سپری می کنند و ممکن است همیشه به پیامدهای کاری که انجام می دهند فکر نکنند. در درس های سواد دیجیتال خود، در مورد پیامدهای آنچه دانش آموزان به صورت آنلاین به خصوص در سایت های رسانه های اجتماعی به اشتراک می گذارند، بحث کنید.

مخصوصا دانش آموزان باید متوجه این مساله شوند که در فضای اینترنت چیزی نمی تواند خصوصی باشد. خواه شماره تلفن جدیدی باشد که ثبت کرده‌اند یا توییتی که به تازگی نوشته‌اند، همه آن‌ها به صورت آنلاین در دسترس همگان هستند.

 

4. محافظت از خود به صورت آنلاین

با وجود اطلاعات زیادی که به صورت آنلاین در دسترس است، دانش آموزان شما باید اصول  ایمنی اینترنت را درک کنند .

ایجاد رمزهای عبور قوی، استفاده از تنظیمات حریم خصوصی و دانستن اینکه چه چیزهایی  را نباید در رسانه های اجتماعی به اشتراک بگذارند، به آنها کمک می کند که در جهت درست حرکت کنند.

همچنین می‌توانید مطالب و بخش‌های فنی بیشتری در مورد حفظ حریم خصوصی، مانند شبکه‌های شخصی مجازی (VPN)، رمزگذاری داده‌ها و هک کردن را به آنها آموزش دهید.

 

5. مدیریت ارتباطات دیجیتال

امروزه بیشتر دانش‌آموزان از فناوری برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند. به همین دلیل بسیار مهم است که با آنها در مورد نحوه برقراری ارتباط ایمن و مناسب ابزار ها و روش های مورد استفاده جهت برقراری ارتباط که شامل ارتباطات شخصی و حرفه ای می شود، صحبت کنید.

تقریباً هر شغلی در مقطعی نیاز به ارتباطات دیجیتال دارد. اگر دانش‌آموزان درک خوبی از ارتباطات مسئولانه نداشته باشند، شغل آنها می‌تواند قبل از اینکه حتی فرصتی برای شروع داشته باشند به پایان برسد.

 

6. آزار و اذیت سایبری

منظور از زورگویی سایبری، استفاده از فناوری به عنوان وسیله ای برای آزار و اذیت دیگران است که متاسفانه امروزه به یک اتفاق روزمره در سراسر ایالات متحده تبدیل شده است.

بر اساس گزارش  مرکز تحقیقات آزار و اذیت سایبری ، به طور متوسط ​​27.9 درصد از دانش آموزان در 10 سال گذشته آزار و اذیت سایبری را تجربه کرده اند. این رقم در حال حاضر 34 درصد می باشد.

آمار مربوط به آزار و اذیت سایبری خود گویای اهمیت این موضوع است و پرداختن به آن در کلاس درس می تواند جلوی قلدرها و آزارگرهای فعلی را بگیرد و از آزار و اذیت های آینده جلوگیری کند.

از همین رو درس های آزار و اذیت سایبری  از مهم ترین بخش های کلاس های سواد دیجیتال است.

 

اکنون که شش موضوع اصلی سواد دیجیتال را می دانید، بیایید به نحوه آموزش آنها بپردازیم!

 

منابع مورد نیاز برای آموزش سواد دیجیتال کجا پیدا کنیم

هنگام آموزش سواد دیجیتال، استفاده از منابع دیجیتال ضروری است. اما با این همه گزینه، چگونه می توانید منبع مناسب خود را انتخاب کنید؟

این چهار بهترین منبعی است که می توانید برای آموزش سواد دیجیتال در کلاس درس استفاده کنید:

  1. خلاصه منابع سواد دیجیتال از Edutopia
  2. برنامه درسی عالی اینترنتی از Google باشید
  3. وب سایت شهروندی دیجیتال InCtrl
  4. آموزش عقل سلیم

برای کمک به شما در تصمیم گیری که می تواند برای شما و دانش آموزان شما مفید باشد، ما به تعدادی از محتواها و موضوعات مناسب موجود در هر یک اشاره کرده ایم:

1. منابع آموزشی خلاصه سواد دیجیتال از Edutopia

موضوعات تحت پوشش: 4 مهارت از 6 مهارت

  • استفاده اخلاقی از منابع دیجیتال
  • محافظت از خود به صورت آنلاین
  • مدیریت ارتباطات دیجیتال
  • زورگویی سایبری

سایت Edutopia  حاوی فهرستی از مقالات، ویدئوها و سایر منابع است که به شما کمک می کند سواد دیجیتال و شهروندی را در کلاس درس معرفی کنید.

در حالی که بیشتر منابع لیست شده در اینجا درس واقعی نیستند، می توانید از آنها به عنوان بخشی از استراتژی آموزش سواد دیجیتالی خود استفاده کنید.

یکی از این ایده ها را امتحان کنید:

  • چند ویدیو در مورد استفاده از فناوری برای برانگیختن بحث در کلاس خود نشان دهید
  • “9 کلید P” شهروندی دیجیتال را مرور کنید
  • از دانش‌آموزان بخواهید با استفاده از یکی از منابع درباره آزار اینترنتی تحقیق کنند
  • یک خط مشی در کلاس درس در مورد استفاده مناسب از فناوری ایجاد کنید

2. اینترنت عالی از گوگل باشید

موضوعات تحت پوشش: 4 مهارت از 6 مهارت

  • آشنایی با ردپای دیجیتال
  • محافظت از خود به صورت آنلاین
  • مدیریت ارتباطات دیجیتال
  • زورگویی سایبری

گوگل وب سایت  Be Internet Awesome  را برای آموزش اصول اولیه سواد دیجیتال به کودکان و نوجوانان ایجاد کرده است.

در این سایت، یک بازی با نام Interland وجود دارد که درون مرورگر می توان آن را بازی کرد و به دانش آموزان کمک می کند تا از ایمنی دیجیتال بیشتر آگاه شوند.

Google همچنین دارای یک برنامه درسی عالی است تا به معلمان در این زمینه در کلاس کمک کند. این برنامه درسی دارای پنج حوزه موضوعی است که تحت عنوان Internet Code of Awesome توصیف شده است. آن پنج حوزه عبارتند از:

  • با دقت به اشتراک بگذارید (در اینترنت هوشمند باشید- Be Internet Smart)
  • گرفتار محتوای جعلی نشوید (در اینترنت هوشیار باشید – Be Internet Alert)
  • اسرار خود را محافظت کنید (در اینترنت قوی باشید – Be Internet Strong)
  • مهربان بودن جالب است (در اینترنت مهربان باشید – Be Internet Kind)
  • وقتی شک دارید، در مورد آن صحبت کنید (در اینترنت شجاع باشید – Be Internet Brave)

این برنامه درسی گوگل یک فایل PDF رایگان است که شامل طرح درسی برای 16 فعالیت کلاسی است. شما می توانید از این دروس در هنگام آموزش سواد دیجیتال در کلاس درس استفاده کنید.

توجه داشته باشید که این برنامه درسی Be Internet Awesome شامل ارزیابی نیست. و اگر چه این منبع در آموزش سواد دیجیتال ارزشمند خواهد بود، ولی خود شما باید راهکارها و آزمون هایی برای ارزیابی یادگیری دانش آموزان خود ایجاد کنید.

3. InCtrl

موضوعات تحت پوشش: 6 مهارت از 6 مهارت

  • سواد اطلاعاتی
  • استفاده اخلاقی از منابع دیجیتال
  • آشنایی با ردپای دیجیتال
  • محافظت از خود به صورت آنلاین
  • مدیریت ارتباطات دیجیتال
  • زورگویی سایبری

وب سات InCtrl  یک وب سایت با درس ها و فعالیت هایی است که مفاهیم کلیدی سواد دیجیتال را آموزش می دهد.

InCtrl بسیار متمرکز است و مخاطبین دروس آن شاگردان کلاس های 4 تا 8 هستند. درس هر حوزه موضوعی شامل فیلم ها و طرح های درسی برای فعالیت های مربوطه است.

هر درس آن شامل همه چیزهایی که برای آموزش دروس نیاز دارید است ولی شامل ارزیابی نمی شود.

بنابراین، می توانید با کمک محتوای آموزش InCtrl  به راحتی آموزش سواد دیجیتال را شروع کنید، ولی خودتان باید تصمیم بگیرید که چگونه دانش آموزان خود را ارزیابی کنید.

4. بخش آموزش Common Sense

موضوعات تحت پوشش: 6 مهارت از 6 مهارت

  • سواد اطلاعاتی
  • استفاده اخلاقی از منابع دیجیتال
  • آشنایی با ردپای دیجیتال
  • محافظت از خود به صورت آنلاین
  • مدیریت ارتباطات دیجیتال
  • زورگویی سایبری

Common Sense Education  یکی از شناخته شده ترین وب سایت های سواد دیجیتال است.

بخش آموزش این سایت برای کمک به جوانان در هنگام استفاده از فناوری اختصاص داده شده است. همچنین آنها یک پایگاه داده بزرگ از محتواهای ارزشمند برای آموزش سواد دیجیتال به دانش آموزان در کلاس های درس دارند. برنامه درسی این سایت شامل طرح های درسی، فیلم ها، محتوای تعاملی، ارزیابی ها و منابع دیگر است.

با مرور ناحیه  Scope & Sequence می توانید ببینید که چه دروسی برای سطح مورد نظر شما در دسترس است. همچنین می توانید برای آشنایی با منابع به بخش آموزش یک ساعته آن نگاه کنید.

 

امروز مهارت های سواد دیجیتال را آموزش دهید

توسعه مهارت های سواد دیجیتال برای دانش آموزان برای حفظ ایمنی و موفقیت در هنگام استفاده از منابع اینترنتی بسیار مهم است. فراموش نکنید که هدف از این آموزش ها آن است که به عنوان یک معلم، مطمئن شوید که دانش‌آموزان اطلاعات صحیحی را دریافت می‌کنند تا آنها را برای موقعیت‌های معمولی که ممکن است هنگام کار آنلاین با آنها مواجه شوند آماده کنید.

 

______________________________________________

در صورت تمایل به آموزش و افزایش سواد دیجیتال خود می توانید علاوه بر تهیه پکیج سوادهای اینترنت و رسانه های اجتماعی و هوش مصنوعی وارلی شرکت در این دوره های آموزشی در مدرسه مهارت های کسب و کار وارلی می تواند نقطه شروع خوبی باشد.

مقاله “چگونه مهارت های سواد دیجیتال را آموزش دهیم” ترجمه مقاله انگلیسی در رابطه با اهمیت و نحوه آموزش سواد دیجیتال (Digital Literacy) به دانش آموزان با توجه به اهمیت فضای مجازی و اینترنت است که توسط مدرسه مهارت های کسب و کار وارلی برای مطالعه و استفاده شما دانش آموزان عزیز ترجمه و ویرایش شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *