معرفی آزمون هوش چندگانه گاردنر

معرفی آزمون هوش چندگانه گاردنر

منظور از هوش عموما توانائی های بالقوه عقلانی ای است که ما با آن زاده می شویم و به نوعی قابل اندازه گیری بوده و ظرفیتی غیر قابل تغییر محسوب می شده است. این باور سنتی در مورد هوش فقط یک نوع هوش را که هوش عمومی است و با نماد ( G مخفف General Intelligence) از آن یاد می‌شود، شناسایی کرده بوده است. هوش عمومی تنها روی توانایی‌های شناختی تاکید دارد. این هوش همانی است که توسط تست‌های هوش استاندارد اندازه‌گیری شده و نتیجه آن در مقیاس ضریب هوشی (IQ) مشخص می‌شود. ولی در سال ۱۹۸۳ هوارد گاردنر (Howard Gardner) برای اولین بار در کتاب خود با عنوان «چارچوب‌های ذهن» نظریه و آزمون هوش‌های چندگانه (Theory of multiple intelligences) خود را مطرح کرد. گاردنر با معرفی هفت نوع هوش مختلف در این کتاب، مفهوم «هوش» را بسیار گسترده‌تر از آنچه پیش از این با عنوان هوش عمومی شناخته شده بود، تعریف کرد. در این نظریه اعتقاد بر آن است که باهوش بودن یک فرد تنها به ضریب هوشی او وابسته نیست و باید به جنبه‌های دیگر هوش وی نیز توجه کرد.

شما می توانید این مقاله را از طریق پادکست زیر گوش دهید:

 

تست هوش گاردنر یا همان تست هوش چندگانه ، آزمونی بسیار جالب برای سنجش استعداد و توانایی های فرد در زمینه های مختلف است. طبق آزمون هوش چندگانه گاردنر ، همه انسان‌ها دارای انواع مختلفی از هوش هستند. بدین ترتیب یک فرد باهوش، لزوما فقط ضریب هوشی (IQ) بالایی ندارد و می تواند هوش های دیگرش بالا باشد. در این نظریه برای سنجش توانمندی‌ها و استعدادهای یک انسان، نمره هوشی وی را در بخش های زیر اندازه می‌گیرند:

  1. هوش زبانی کلامی (زبان‌شناسی و کلمات)
  2. هوش منطقی ریاضی (منطق ریاضی و اعداد)
  3. هوش موسیقیایی (درک ریتم، آهنگ و صداها)
  4. هوش بدنی جنبشی (هماهنگی و کنترل حرکت اعضای بدن)
  5. هوش تصویری فضایی (درک تصاویر و فضاها)
  6. هوش بین فردی (درک احساسات دیگران)
  7. هوش درون فردی (خودآگاهی و درک احساسات خود)

 

البته بعدها گاردنر در ادامه تحقیقاتش تئوری خود را اصلاح نمود و هوش های زیر را هم به هوش های چندگانه اضافه کرد:

  1. هوش طبیعت‌گرا (درک ارتباط و تاثیر انسان با اجزای طبیعت)
  2. هوش هستی گرا یا هوش وجودی (درک چرایی وجود خود، جهان و خدا)
  3. هوش اخلاقی (درک قواعد اخلاقی، انسانیت و ارزش زندگی)

 

کاربردهای تست هوش های چندگانه گاردنر:

مهمترین کاربرد آزمون گاردنر آن است که دیگر کودکان و نوجوانان مجبور نیستند تنها با یک خط کش و از نقطه نظر میزان هوش عمومی خود ارزیابی شوند. این نظریه به موسسات آموزشی و خانواده ها این نگرش را داد که یک فرد می تواند از نقطه نظر های دیگری نیز به نسبت توانمند و با استعداد باشد. از همین رو آزمون هوش های چندگانه گاردنر می تواند در موارد زیر راهگشای نوجوانان و خانواده ها و موسسات آموزشی آنها باشد:

  • مشاوره شغلی
  • مشاوره تحصیلی
  • برنامه ریزی آموزشی
  • استعدادیابی

 

از طرف دیگر پیش از گاردنر تصور می‌شد که اندازه هوش یا همان ضریب هوشی قابل تغییر نیست و بر همین اساس تصور بر آن بود که یک فرد با ضریب هوشی پایین امکانی برای موفقیت در جامعه کاری ندارد. اما گاردنر با معرفی انواع مختلف هوش در وجود انسان، نه تنها این طرز فکر را به چالش کشید، بلکه درنظریه هوش‌های چندگانه، هر نوع هوش برخلاف هوش عمومی و ضریب هوشی، توانایی‌های مختلفی را شامل می‌شوند که قابل رشد و بهبود هستند.

در این نظریه اگر چه هر یک از افراد درجاتی از هر کدام از هوش‌ها را در خود دارند، اما معمولاً یکی از انواع هوش ها در آن افراد از همه قوی‌تر است و به اصطلاحً «هوش غالب» فرد محسوب می‌شود.

آخرین نسخه پرسشنامه استاندارد هوش چندگانه گاردنر توسط والتر مک کنزی تهیه شده است که در مدرسه وارلی جهت ارزیابی کودکان و نوجوانان فارسی سازی و بومی سازی شده است. نتیجه تحقیق دکتر عماد خیاطی جهت تهیه نسخه ارزیابی هوش چندگانه برای کودکان و نوجوانان را در اینجا می توانید مشاهده نمایید. در ادامه هر یک از انواع این هوش ها را به اختصار برای شما معرفی کرده ایم.

مهمترین کاربرد آزمون گاردنر آن است که دیگر کودکان و نوجوانان مجبور نیستند تنها با یک خط کش و از نقطه نظر میزان هوش عمومی خود ارزیابی شوند.

ویژگی های انواع هوش بنا به نظریه هوشهای چندگانه گاردنر

در مورد هر کدام از هوش‌های چندگانه می‌توان مدت زیادی صحبت کرد. ولی در ادامه این مطلب سعی می کنیم به صورت خلاصه برخی از ویژگی های اصلی هر هوش را معرفی نماییم.

 

1- هوش تصویری فضایی

استفاده از تصاویر و الگوها و توانایی تفسیر آنها، همچنین ایجاد یا چیدمان مجدد اشیاء به صورت سه بعدی را هوش تصویری-فضایی می نامند. طبق نظریه هوش چندگانه گاردنر، افرادی که هوش تصویری فضایی بالایی دارند دارای قدرت تجسمی قوی هستند.

به بیان دیگر افرادی که در این بخش هوش بالایی داشته باشند، در تجسم چیزها و پدیده ها توانایی بسیار بالایی دارند. آنها معمولا در جهت یابی، استفاده از نقشه، درک نمودار، تصاویر و فیلم ها عملکرد بالایی از خود نشان می دهند.

معماران حرفه ای و مجسمه سازان عموما هوش تصویری بالایی دارند.

 

2- هوش زبانی کلامی

منظور از هوش زبانی-کلامی توانایی به کار بردن زبان در گفتار یا نوشتار به صورتی موثر برای بیان اندیشه، احساس و… خود است.

افرادی با هوش زبانی کلامی بالا قابلیت خوبی در درک کلمات و زبان ها دارند. این افراد معمولا در خواندن، نوشتن، گفتن داستان ها و به یاد آوردن کلمات توانایی بالایی از خود نشان می دهند.

وکیلان، نویسندگان و سخنوران موفق هوش زبانی کلامی بالایی دارند.

 

3- هوش منطقی ریاضی

قابلیت تجزیه و تحلیل منطقی مسائل، استفاده اثربخش از مدل های ریاضی و بررسی مسائل با استفاده از روش علمی هوش منطقی-ریاضی نامیده می شود. توانایی تجزیه و تحلیل منطقی، جهت یافتن الگوها و استتناج کردن، انجام عملیات ریاضی و پژوهش علمی مربوط به این هوش است.

افرادی که هوش منطقی ریاضی قوی دارند؛ خوب استدلال می کنند، الگوها را تشخیص می دهند و با منطق مسائل را تحلیل کنند. این افراد توانایی بالایی در درک اصول زیربنایی و روابط علی پیچیده مسائل دارند.

افرادی که در محافل علمی و ریاضی موفق هستند، عموما بهره بالایی از این هوش برده اند.

 

4- هوش بدنی جنبشی

این هوش قابلیت و توانایی استفاده از کالبد فیزیکی یا همان بدن است.

افرادی که هوش بدنی-جنبشی بالایی دارند در انجام حرکات بدن، کنترل و حفظ تعادل جسمانی عملکرد مطلوبی دارند. هماهنگی چشم و دست این افراد بالا بوده و در واقع این هوش باعث می شود، بتوانند حرکات فیزیکی پیچیده را به خوبی انجام دهند. همچنین این افراد تواان بسیاری برای نمایش ژست یا همان نمایش حالت های بدن خود جهت بیان اندیشه، احساسات و … شان دارند.

ورزشکاران حرفه ای عموماً هوش بدنی-جنبشی بالایی دارند.

 

5- هوش موسیقیایی

منظور از این هوش، توانایی ساخت و درک الگوهای موسیقی و اجرای آنها استت.

افرادی با هوش موسیقیایی قوی نسبت به صداهای پیرامون خود بسیار حساسند و قادرند آن‌ها را به خوبی تشخیص دهند. این هوش با درک بالا نسبت به صداها، لحن ها، تن ها، ریتم ها، آهنگ ها و موسیقی ارتباط دارد. از همین رو موسیقی برای آنها بسیار جذاب است و معمولاً در نوشتن قطعه‌های موسیقی و اجرای آن‌ها خوب هستند.

موسیقی دانان، آهنگسازان و نوازندگان، عموما از هوش موسیقی بالایی برخوردار هستند.

 

6- هوش بین فردی

منظور از هوش بین فردی، توانایی درک نیت ها، انگیزه و خواسته های دیگران است. در واقع این هوش به افراد امکان برقراری ارتباط موثر و کارکردن بهتر با دیگران را می دهد.

کسانی که هوش بین فردی قوی دارند، در ارزیابی و شناخت احساسات، انگیزه ها، تمایلات دیگران مهارت دارند و می‌توانند به خوبی دیگران را بفهمند و با آن‌ها تعامل برقرار کنند. به همین دلیل این افراد عموما دوستان زیادی دارند.

این نوع هوش با هوش هیجانی (EQ) ارتباط زیادی دارد. برای اندازه‌گیری هوش هیجانی افراد، تست‌های متنوعی وجود دارند که یک نمونه از آنها، آزمون‌ هوش هیجانی بار-آن می‌باشد که می توانید آن را در اینجا مشاهده نمایید.

تراپیست ها، مدرسان و فروشندگان در واقع با استفاده از هوش بالای میان فردی شان، دیگران را به خود جذب می کنند.

 

7- هوش درون فردی

این هوش قابلیت شناخت، تفسیر و درک احساسات و انگیزه های خود است.

افراد با هوش درون فردی بلا به خوبی از وضعیت روحی خود آگاه هستند و احساسات خود را می‌شناسند. آن‌ها توانایی‌ها، ترس‌ها و ضعف‌های خود را می‌شناسند و از این شناخت در زندگی خود استفاده می‌کنند. افرادی که هوش درون فردی بالایی دارند، می‌توانند اهداف و آمال مهم زندگی خود را بشناسند و برای رسیدن به آن‌ها تلاش کنند.

بازیگران، مددکاران و نویسندگان کسانی هستند که عموما هوش درون فردی و شناخت و خودآگاهی بیشتری نسبت به خود دارند.

 

8- هوش طبیعت گرا

توانایی تشخیص و درک از ارتباط ما به عنوان یک جزء با طبیعت، هوش طبیعت گرا نامیده می شود.

افرادی که این نوع هوش در آن ها بالا می باشد، با طبیعت هماهنگی بیشتری دارند و اغلب به پرورش، کاوش در محیط و یادگیری در مورد سایر گونه ها علاقه مند هستند. این افراد حتی تغییرات نامحسوس محیط خود را هم درک می کنند.

ستاره شناسان و زیست شناسان نیازمند هوش طبیعت گرایانه بالایی هستند.

 

9- هوش هستی شناسی

توانایی فرد در استفاده از ارزشهای جمعی و شهود برای درک دیگران و دنیای اطراف خود را هوش وجودی یا هستی شناسی می گویند. افرادی که در این هوش برتر هستند توانایی بالایی در تامل و ژرف اندیشی نسبت به جهان هستی دارند.

فیلسوفان و مربیان مذهبی از کسانی هستند که عموما هوش هستی شناسی بالایی دارند.

 

در مدرسه وارلی ما با شناخت شخصیت و استعداد یابی به توانمند سازی و موفقیت کودکان و نوجوانان کمک می کنیم

در مدرسه وارلی تست هوش مک کنزی که بر اساس نظریه گاردنر تدوین شده است با تفسیر جامع توسط متخصصین اماده گردیده است. در نتیجه آزمون هوش چندگانه گاردنر وب سایت وارلی می توانید اطلاعات کاملی در رابطه با موارد زیر کسب نمایید:

الف- تفسیر ترکیبی: در این تست با استفاده از ترکیب هوش های چندگانه ظرفیت های شما در هوش تحلیل گرانه، هوش درون نگرانه و هوش تعاملی گزارش خواهد شد.

ب- ارائه راهکارها: در این تست با توجه به نمراتی که در تست هوش گاردنر کسب می نمایید، توصیه هایی متناسب با خودتان را دریافت خواهید نمود.

ج- مشاغل مناسب هوش شما: در تفسیر این آزمون جهت استفاده بهتر از ظرفیت هوشی تان، مشاغل مناسب به شما ارائه شده است.

د- ارائه تمرین های عملی: در تفسیر این تست با استفاده از منابع روز دنیا تمرین های کاربردی روانشناسان در مراکز مشاوره را برای تقویت جنبه های هوشی آورده ایم:

ه- بازی های تقویت هوش: برای برخی از جنبه های هوشی لازم است تا از بازی های فکری استفاده نماییم که می توانند به لحاظ علمی اثر مطلوبی داشته باشند. در وارلی ما با استفاده از تیم تخصصی بازی های کاربردی را برای شما فراهم نموده ایم.

2 نظر در “معرفی آزمون هوش چندگانه گاردنر

  1. محسن

    خیلی دوست دارم پدرم هم این مقاله رو بخونه و اینقدر به من فشار نیاره که باید رشته ریاضی بخونم و مهندس بشم. با تشکر از شما آیا می شه یک بخش رو هم به صحبت با والدین اختصاص بدید

    • با سپاس از نظر ارزشمند شما
      هر چند شما همین مقاله را هم می توانید به خانواده خود بدهید تا مطالعه کنند ولی
      به زودی مقالات مخصوص والدین هم در سایت مدرسه وارلی قرار خواهیم داد تا به زبان بزرگتر ها هم این نکات به آنها گفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *