اهیمت سواد اینترنت و سواد رسانه های اجتماعی برای دانش آموزان
بهتر است هر چه زودتر دریابید که سواد اینترنت و رسانه های اجتماعی چیست تا بتوانید کارهایی را که می توانید در عصر “اخبار جعلی” با داشتن سواد رسانه های اجتماعی انجام دهید را بخوبی متوجه شوید. آن وقت اهمیت و لزوم سواد اینترنت و سواد رسانه های اجتماعی را درک خواهید کرد. امیدوارم با خواندن این مقاله ترجمه شده به خوبی متوجه اهمیت این دو سواد بشوید و بفهمید که چرا سواد مهم است :
سواد یعنی چه و چرا سواد مهم است ؟
قبل از اینکه به اهمیت سواد اینترنتی و سواد رسانه های اجتماعی نگاهی بیندازیم، درک معنای سواد مفید است. سواد توانایی خواندن و نوشتن و درک معنای کلماتی است که می خوانید. بسیاری از ما در مدرسه نحوه خواندن را یاد می گیریم و برای توسعه این مهارت مطالب مناسبی به صورت ساختاریافته در اختیار ما قرار می گیرد. حال در ادامه به معنی سواد اینترنتی و سواد رسانه های اجتماعی می پردازیم:
سواد اینترنتی چیست؟
سواد اینترنتی توانایی استفاده از دستگاه هایی مانند گوشی های هوشمند یا لپ تاپ ها برای دسترسی به اینترنت است. این شامل دسترسی به وبسایتها و برنامهها، پیمایش از طریق آنها برای دسترسی به محتواهای مد نظر و تا حدودی هم درک چگونگی و چرایی انتشار آن محتوا به صورت آنلاین است. محتوایی که در یک وبسایت به آن دسترسی دارید توسط شخصی برای هدفی در آنجا قرار داده شده است و لینکها برای هدایت شما به جایی خاص انتخاب میشوند. برخی از محتواها اشتراکگذاری مسئولانه را از طریق مجوزهایی مانند Creative Commons تشویق میکنند، در حالی که ممکن است هدف خاص محتوای دیگر «ویروسی شدن» دستگاه شما باشد. به همین ترتیب، نمایش نتایج موتورهای جستجو مانند Google صرفاً اطلاعات آن وب سایت نبوده، بلکه بر اساس عواملی مانند موقعیت مکانی و نمایه آنلاین شما نمایش داده شده اند. در نهایت، اینترنت یک فضای تجاری است و تبلیغات اغلب در آن در میان پست های اینستاگرام یا مقالات وبلاگ پنهان می شوند. به همین ترتیب یکی از جنبه های سواد اینترنتی توانایی تشخیص اینکه چه چیزی یک تبلیغ است یا نه است. در هر صورت به طور خلاصه سواد اینترنتی توانایی استفاده از دستگاه ها برای دسترسی به محتوا به صورت آنلاین و دانستن چگونگی تجزیه و تحلیل آن محتوا است
سواد رسانه های اجتماعی چیست؟
سواد رسانه ای فرآیندی است که در آن تشخیص می دهیم رسانه در عصر دیجیتال چیست. برنامههای تلویزیونی، پیامهای متنی، رسانههای اجتماعی، تبلیغات، بازیهای ویدیویی و ویدیوهای آنلاین همگی رسانه محسوب میشوند. دومین مؤلفه سواد رسانه ای، شناسایی پیام هایی است که رسانه ها ارسال می کنند. همه رسانه ها توسط یک نفر برای مثال و به دلیلی ایجاد شده است. و اکنون، با فناوری دیجیتال امروزی، هر کسی میتواند شخصا خالق رسانه باشد.
سواد رسانه های اجتماعی به طور خاص به پلتفرم هایی مانند فیس بوک یا توییتر نگاه می کند و یاد می دهد که شما چگونه محتوای منتشر شده در اینجا را از زاویه فنی، شناختی و احساسی به طور انتقادی تجزیه و تحلیل کنید. جنبههای فنی بر آگاهی از نحوه عملکرد پلتفرم متمرکز است؛ اینکه چه کسی میتواند چه محتوایی را پست کند، چگونه میتواند با آن تعامل داشته باشد، و الگوریتمهای اساسی که محتوای کاربران خاص را به شما ارائه میدهند چیست. از نظر شناختی، باید بتوانید با نگاه کردن به بیوگرافی کاربر، تعداد فالوورها، تاریخ پیوستن آنها و وابستگی های آفلاین، بتوانید شناسایی کنید که منبع قابل اعتماد در رسانه های اجتماعی چیست. در نهایت، سواد رسانه های اجتماعی نیز آگاهی از احساسات و نحوه واکنش شما به محتوا و تعاملات خاص است.
چه مهارت هایی از سواد اینترنت یا رسانه های اجتماعی ایجاد می شود؟
توانایی تفکر انتقادی در مورد پست های رسانه های اجتماعی و اخبار آنلاین شما را به مصرف کننده تحصیل کرده این محصولات تبدیل می کند. در حالت ایده آل، این مهارت ها باید بخشی از آموزش قرن 21 برای همه کاربران اینترنت و فضای مجازی باشد. به همین ترتیب، درک اینکه رسانه ها از یک دیدگاه خاص ساخته می شوند، مهارت مهمی است. به بیان دیگر، توانایی شناسایی نقش این رسانه ها در سیاست و جامعه به شما این امکان را می دهد که ارزش های نهفته در این رسانه ها و اینکه چه کسانی از پیش بردن این ارزش ها سود می برند را ببینید.
مزایای سواد اینترنتی یا رسانه های اجتماعی چیست؟
اگر سواد رسانه های اجتماعی دارید، باید به طور انتقادی درباره رسانه هایی که مصرف می کنید فکر کنید و صحت اخبار و محتوای منابع آنلاین را تأیید کنید. این امر، به اشتراک گذاری مسئولانه رسانه ها به صورت آنلاین و اندیشیدن به پیامدهای چگونگی تأثیر رسانه های خاص بر جامعه ما بستگی دارد. بدین ترتیب سواد رسانه ای به شما این امکان را می دهد که یک خالق و پاسخگوی پیام های رسانه ای تبدیل شوید.
سوالاتی برای تجزیه و تحلیل پست های رسانه های اجتماعی
5 سوالی که باید هنگام تجزیه و تحلیل پست های رسانه های اجتماعی از خود بپرسید در زیر آمده اند:
- چه کسی این پست را گذاشته است؟ همیشه یک تولید کننده محتوا به صورت آنلاین وجود دارد. در برخی موارد، کسی که محتوا را به اشتراک گذاشته نه یک شخص بلکه یک سازمان یا شرکت است.
- چرا این پیام یا محتوا توجه من را به خود جلب کرده است؟ آیا سازنده از تکنیک های خاصی استفاده می کند؟ آیا آنها روی احساسات من کار می کنند و آن را بر اساس ترس ها یا تعصبات ناخودآگاه من تولید و منتشر کرده اند؟
- چگونه پیام این پست را تفسیر می کنم؟ آیا دیگران هم به همین شکل آن را درک خواهند کرد؟ یا افراد مختلف می توانند پیام های مختلفی را در این محتوا ببینند؟
- چه ارزش هایی در پیش زمینه و پشت این پست قرار داده شده است؟ چه سبک زندگی به تصویر کشیده شده است؟ این پست نماینده چه چیزهایی نیست؟
- چرا این پست منتشر شده است؟ هدف آن چیست و در خدمت چه کسانی است؟
اگر این سؤالات را به طور مرتب در مورد محتواهایی که در رسانه های اجتماعی مشاهده و یا مصرف می کنید از خود بپرسید، شروع به شناسایی راه های ایجاد پست و اهداف پیدا و پنهان نشر آن پست خواهید کرد. با این کار به مرور علت و دلیل پستهای رسانههای اجتماعی را که مشاهده میکنید و به اشتراک میگذارید، را زیر سوال خواهید برد. پرسیدن این سوالات از خود نشان می دهد که برای شما مجهز شدن به این سواد مهم است .
توجه داشته باشید جامعهای که سواد اینترنت دارد، جامعهای است که بهتر کار میکند و شانس کمتری برای تحت تأثیر قرار گرفتن استدلالها یا احساسات افرادش به صورت پوپولیستی دارد. چنین جامعه ای حقیقتا ارزش زندگی کردن و مشارکت دارد.
______________________________________________
در صورت تمایل به آموزش و افزایش سواد رسانه ای خود می توانید علاوه بر تهیه پکیج سواد رسانه های اجتماعی وارلی شرکت در این دوره های آموزشی در مدرسه مهارت های کسب و کار وارلی می تواند نقطه شروع خوبی باشد.
مقاله “چرا سواد اینترنت و رسانه های اجتماعی اینقدر مهم است؟” ترجمه مقاله انگلیسی در رابطه با اهمیت سواد اینترنت و رسانه های اجتماعی (internet and social media literacy) برای دانش آموزان با توجه به فراوان بودن اخبار جعلی و شایعات آنلاین است که نشان می دهد بخوبی که چرا سواد رسانه های اجتماعی مهم است و توسط مدرسه مهارت های کسب و کار وارلی برای مطالعه و استفاده شما دانش آموزان عزیز ترجمه و ویرایش شده است.