سواد ارتباطی عامل مهم موفقیت کارآفرینان
برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق لازم است که یک یا چند ایده عالی داشته باشید و صد البته بتوانید آن را به شکل یک پیشنهاد ارزشمند و قانع کننده آنچنان معرفی نمایید که مشتریان خود را برای محصول یا خدمات تان هیجان زده نمایید. البته در اهمیت مهارت ارتباطی بعنوان عامل موفقیت کارآفرینان باید بگویم که اگر چه اعلام و معرفی خدمت شما نوعی برقراری ارتباط است، ولی همین ها واقعا کافی نیستند. برای اینکه بتوانید آینده خود را واقعاً در کسب و کارتان مستحکم کنید، باید بتوانید بسیار هوشمندانه با دیگران ارتباط برقرار کنید، آنچنان که بتواند بغیر از تأثیر مثبت بر دیگران، آنها را هم رهبری کند.
چه نیاز داشته باشید که ایده بزرگ خود را به یک سرمایه گذار بالقوه ارائه دهید یا بخواهید در افراد تازه استخدام شده شرکت خود تأثیر خوبی بگذارید، بهبود مهارت های ارتباطی همواره سرمایه گذاری هوشمندانه ای خواهد بود که به شما کمک می کند تا به نتایج بهتری در شرکت خود برسید.
در ادامه چند بینش کلیدی را در مورد برخی از تاکتیکها و مهارتهایی که افراد با توان و مهارت ارتباطی قوی برای تعامل بهتر و تأثیرگذاری بر افرادی که با آنها صحبت میکنند، استفاده میکنند، به اشتراک گذاشته شده است. این موارد به نوعی اصول سواد ارتباطی یا مهارت برقراری ارتباط موثر با دیگران به شمار می رود. به عنوان یک کارآفرین برای موفقیت در کسب و کار خود نیاز خواهید داشت که به این مهارت ها مجهز باشید:
1. یاد بگیرید که نشانه های غیر کلامی را تفسیر کنید
اگرچه این ادعا که 55درصد از ارتباطات از ترکیبی از حالات چهره و زبان بدن ناشی می شود، در سال های اخیر مورد انتقاد فزاینده ای قرار گرفته است، ولی نمی توان تاثیر مهم عناصر غیرکلامی در ارتباطات بین افراد را انکار کرد. از طرف دیگر ارتباطگیران خبره فقط مراقب وضعیت و حالات چهره خود نیستند، بلکه میتوانند نشانههای داده شده توسط دیگران را نیز به خوبی تفسیر کنند. در واقع حرکات دست، ژستها یا حالات صورت یک فرد، اشارهای به آنچه در واقع فکر و احساس میکند، می باشد. برای مثال، انعکاس یا تقلید زبان بدن و ژستهای شخص مقابل، اغلب زمانی انجام میشود که میخواهید با وی رابطه برقرار کنید. در هر صورت تفسیر صحیح و پاسخ دادن درست به زبان بدن دیگران به شما در هدایت مکالمه کمک شایانی می کند.
2. تبدیل به یک شنونده فعال شوید
هنر گوش دادن موثر به قدری نکته تکراری است که تقریباً تبدیل به کلیشه شده است. با این حال، نباید فراموش شود که گوش دادن، عنصر بسیار مهمی برای تبدیل شدن به یک ارتباط گر موفق است. در واقع با همه تکراری بودن، شنونده موثر بودن یک ویژگی شگفتآور نادر است که مردم کمی به آن توجه میکنند. کافی است وقتی فرد مقابل تان در حال صحبت کردن است، توجه کامل و بینظیر خود را به او نشان دهید. صرف شنونده بودن میتواند نتایج چشمگیری در موفقیت ارتباط داشته باشد.
در واقع به طور فعال گوش دادن به کارکنان به بهبود بهره وری، رضایت شغلی و روابط در محل کار کمک می کند. گوش دادن بهتر به درک بهتر منجر می شود، که خود باعث کاهش ارتباط نادرست و افزایش تمرکز می شود. گوش دادن فعال به شما این امکان را میدهد که نشانههای کوچکتر موجود در ارتباط را مشاهده کنید. از جمله تشخیص آن چیزهایی که در مکالمه گفته نمیشود. بدین ترتیب گوش دادن موجب کمک به درک بهتر کسانی است که با آنها در حال برقراری ارتباط هستید، و در نتیجه بهتر میتوانید نیازهای آنها را در طول مکالمه برآورده کنید.
3. در مورد احساسات خود شفاف باشید
صداقت و اعتبار نقش اساسی در برقراری یک ارتباط موثر ایفا می کند. موثرترین ارتباطدهندهها مایلند با مخاطبان خود ارتباط عاطفی برقرار کنند. به عبارت دیگر، آنها مایلند در مورد آنچه که به آنها اهمیت می دهند و آنچه آنها را هدایت می کند شفاف باشند. آنها سعی نمیکنند شخصیتی جعلی بسازند تا افراد با فردی با اعتماد بهنفستر یا قویتر آشنا شوند. آنها احساسات خود را به سبک منحصر به فرد خود به اشتراک می گذارند تا دیگران بتوانند حقیقت احساسات شان را پیدا کنند.
این ارزشهای اصلی نباید فقط بر سبک ارتباطی شما تأثیر بگذارند، بلکه میتوانند به شما کمک کنند تا کل چشمانداز و مأموریت شرکت خود را بهتر تعریف کنید. باز کردن خود برای این نوع آسیب پذیری عاطفی به شما کمک می کند تا بهتر با افراد همفکر ارتباط برقرار کنید.
4. مختصر باشید
یکی از خصیصه های ارتباطی شما باید “کوتاه و شیرین” باشد. در حالی که ارائه توضیحات طولانی و عمیق در طول جلسات حضوری، از طریق ایمیل یا تلفن می تواند وسوسه انگیز باشد، به خاطر داشته باشید که میانگین توجه اغلب انسان ها تنها هشت ثانیه است. این نکته به وضوح نشان می دهد که شما باید این توانایی را ایجاد کنید که هدف خود را در سریع ترین زمان و به طور خلاصه بیان کنید.
نویسنده و مدیر بازاریابی جوزف مک کورمک خاطرنشان می کند که بسیاری از کارآفرینان به دلیل تمایل به توضیح بیش از حد، آمادگی ناکافی یا ادامه تلاش برای رساندن مفاهیم مختلف پیام خود در نهایت بیش از حد صحبت می کنند. برای حل این مشکل، قبل از جلسه یا تماس تلفنی بعدی، فقط چند دقیقه وقت بگذارید و نکات اصلی صحبت خود را بیان کنید. به روش هایی فکر کنید که می توانید ارائه خود را به یک گفتگو دو طرفه تبدیل کنید. و یا از تصاویر و نمودارها برای کاهش میزان نیاز به گفتن استفاده کنید. تلاش مداوم شما برای پیدا کردن راهی برای حذف اجزای غیر ضروری ارائه، موجب آسان تر شدن تمرکز دیگران بر پیام اصلی شما میشود.
5. فراخوانی برای اقدام داشته باشید
فراخوان برای اقدام (Call To Action) یک جنبه ضروری از هر فعالیت بازاریابی است. از نوشتن یک پست وبلاگ که برای تبدیل خوانندگان به مشتری های مشتاق تا ایجاد یک کمپین تبلیغاتی با طراحی خوب. با این حال، فراخوانها برای اقدام، نیز در ارتباطات روزمره توسط کارآفرینان باهوش استفاده میشوند. برای شفاف تر شدن موضوع توجه داشته باشید که همه ارتباطات باید دلیلی پشت سر داشته باشند. چرا این جلسه را برنامه ریزی می کنید یا چرا این ایمیل را ارسال می کنید؟ این می تواند چیزی به سادگی ایجاد یک درک مثبت از نام تجاری شما یا اطمینان از تکمیل به موقع یک پروژه باشد. از چرایی خود و دانش خود از مخاطبان خود برای انطباق ارتباطات خود بر این اساس استفاده کنید تا بتوانید یک فراخوان قوی برای اقدام ایجاد کنید.
با تمرکز بر چرایی پشت مکالمه خود، می توانید به طور چشمگیری این احتمال را افزایش دهید که مخاطبان تان اقدامات مورد نظرتان را انجام دهند. داشتن یک هدف معنادار یا فراخوان برای اقدام برای هر جلسه، ایمیل و تماس تلفنی به شما این امکان را میدهد که نه تنها به نتایج بیشتری برسید، بلکه تصمیم بگیرید که مثلا آیا این جلسه خاص در وهله اول اصلا ارزش برنامهریزی را دارد و یا خیر.
تبدیل شدن به یک ارتباطگر ارشد
خواه با سرمایه گذاران، مشتریان یا کارمندان صحبت می کنید، نحوه ارتباط شما مهم است. بهبود مهارت های ارتباطی شما ممکن است کمی طول بکشد، اما این یادگیری خود نوعی سرمایه گذاری است که حتما ارزش تلاش را دارد. در هر صورت همانطور که این تکنیک ها را به طور روزانه تمرین می کنید و توسعه می دهید، در ایجاد روابط قوی تر، دستیابی به نتایج بهتر و نفوذ بیشتر در تجارت خود موفق خواهید شد.
مقاله “5 مهارت ارتباطی که عامل موفقیت کارآفرینان موفق محسوب می شود” ترجمه مقاله انگلیسی در رابطه با اهمیت و لازمه داشتن مهارت های ارتباطی برای موفقیت کارآفرینان جوان است که برای مطالعه شما عزیزان توسط مدرسه مهارت های کسب و کار کودک و نوجوان وارلی ترجمه و ویرایش شده است.