4 راهکار برای آموزش سواد رسانه ای به دانش آموزان

چگونگی آموزش سواد رسانه ای به دانش آموزان دبیرستانی و راهنمایی

دانش‌آموزان کنونی من همگی پس از سال 2005 در دنیایی به دنیا آمده اند که توسط فناوری اطلاعات احاطه شده است. امروزه عصر فناوری اطلاعات است و همه جنبه های زندگی ما با این فناوری تغییر کرده است. بسیاری از شاگردان امروز از نسل محققانی هستند که میزان یادگیری آنها با استفاده از فناوری و رسانه ها افزایش یافته است. آنها از دوران کودکی به رسانه های صوتی تصویری جدید گوش داده اند و با آنها تعامل داشته اند و از آنها چیزهای مختلف زیادی را یاد گرفته اند. با این حال، وقتی نوبت به ارزیابی اثربخشی رسانه های دیجیتال عصر حاضر می‌رسد، برخی هنوز به راهنمایی نیاز دارند. آموزش سواد رسانه ای به دانش آموزان ، مهارت های حیاتی را برای دانش آموزان فراهم می کنند تا در درک محتوای ارسالی در رسانه های اطراف خود متخصص تر شده و در آنها شرکت کنند.

بعد از اینکه شروع به تدریس سواد رسانه ای در کلاس درس خودم کردم، دیدم که دانش‌آموزان بین محتوای این کلاس و رسانه‌هایی که در خانه به آنها توجه می‌کنند ارتباط برقرار می‌کنند، از مهارت‌های جدید خود برای درک بهتر وقایع تاریخی استفاده می‌کنند و حتی خود شخصا رسانه‌هایی را در قالب‌های مبتکرانه تولید می‌کنند. به‌علاوه، وقتی دانش‌آموزان مهارت‌هایی برای درک رسانه‌های اطراف خود دارند، از مصرف آن‌ها آگاه‌تر می‌شوند و می‌توانند محتوایی را که معمولاً فقط در تلفن، روزنامه و یا تلویزیون مطالعه یا مشاهده می‌کنند، به صورت انتقادی ارزیابی کنند.

4 رویکرد به آموزش سواد رسانه ای به دانش آموزان

1. اخلاق:  می خواهم در مورد اهمیت اخلاق رسانه ای در روزنامه نگاری بحث کنم. عموم مردم از روزنامه نگاران انتظار دارند که حقیقت را بگویند. به عنوان مثال، انجمن روزنامه نگاران حرفه ای مجموعه ای از دستورالعمل های ارزشمند را در این زمینه (کدهای اخلاقی) برای کمک به این مساله منتشر می کند. این سند یک صفحه ای نقطه پرش بسیار خوبی برای دانش آموزان دبیرستانی برای درک انتظارات روزنامه نگاری در جامعه امروزی است. (از وب سایت انجمن روزنامه نگاران حرفه ای می توانید آن را از اینجا دانلوذ کنید: https://www.spj.org/pdf/spj-code-of-ethics.pdf)

معلمان می توانند دانش آموزان خود را تشویق کنند تا این کدهای اخلاقی را بررسی کنند و از ایشان بپرسند که آیا چیزی باید به این موارد اضافه شود و یا تغییر کند یا خیر. من دائماً تحت تأثیر نظرات مختلف دانش آموزان و دانشجویان در مورد مواردی مانند انکار روزنامه نگاران از برخورد ویژه با تبلیغ کنندگان یا اجتناب از تضاد منافع در طول پوشش رویدادها هستم. ما به همراه دانش آموزان بخش های مختلفی از پوشش خبری را ارزیابی می کنیم تا با هم ببینیم که آیا روزنامه نگاران از کدهای خاصی پیروی کرده اند یا نیاز به پیروی دارند یا خیر.

این تمرین به آنها می آموزد که نظرات ذهنی خود را با اخلاق عینی حرفه ای متعادل کنند. اگرچه بسیاری از افراد لیست کدهای اخلاقی روزنامه نگاران را ندیده اند، درک پیشینه آنها از تبلیغات، پوشش خبری و تأثیرات رسانه های اجتماعی به آنها اجازه می دهد تا نظرات قوی داشته باشند. دسترسی به کدهای اخلاقی دانش آموزان را با یک سیستم ارزشیابی جدید برای درک محتوایی که می بینند مجهز می کند. به جای اینکه صرفاً یک داستان خبری، تأیید رسانه های اجتماعی یا برنامه گفتگو را به عنوان واقعیت در نظر بگیرند، می توانند پیامدهای اخلاقی بالقوه محتوای رسانه را ارزیابی کنند.

2. بهنگام بودن:  گره زدن سواد رسانه ای به یک رویداد جاری به دانش آموزان کمک می کند تا بفهمند چگونه اخبار را در یک زمینه مرتبط رمزگشایی کنند. به عنوان مثال، هنگام تدریس در مورد سوگیری در چرخه اخبار، من به دانشجویان سال اول خود داستانی در مورد انتخابات میان دوره ای از سه سایت خبری جداگانه ارائه کردم. این فعالیت را می توان به راحتی با اهداف دیگری مانند برجسته کردن، حاشیه نویسی و بحث های کلاسی همراه کرد تا امکان یک درس چندآموزشی را در یک کلاس فراهم کند.

به‌موقع بودن داستان به دانش‌آموزان این امکان را می‌دهد که پیامدهای واقعی پوشش مغرضانه را در زمانی که عموم مردم بر اطلاعات دقیق تکیه می‌کنند، ببینند. دانش‌آموزان مشاهده کردند که همان داستان در هر خروجی و در هر رسانه ای به شکلی متفاوت نقل شده است. بدین ترتیب دانش آموزان متوجه می شوند که اگر بیننده تنها با یک منبع تعامل داشته باشد، چه اتفاقی برایش می‌افتد. همچنین ما در کلاس خود در مورد اهمیت پوشش منصفانه و دقیق در زمانی که مردم نیازمند تصمیم گیری هستند، بحث کردیم و مفید بودن رسانه را به عنوان وسیله ای برای یادگیری اطلاعات جدید ارزیابی کردیم.

3. سخنرانان مهمان:  در طول دوره تحقیق ما در بررسی منابع رسانه ای، با دوستان روزنامه نگارم تماس گرفتم تا ببینم آیا آنها دیدگاه شخصی خود را در مورد رسانه های امروز ارائه خواهند کرد یا خیر. بدین منظور در کلاس یک سخنران مهمان از وال استریت ژورنال داشتیم که از طریق اسکایپ برای ما صحبت کرد او گزارش دست اولی از معنای روزنامه نگار بودن در دنیایی که به سرعت در حال تغییر است، ارائه کرد.

از آنجایی که تمرکز یکی از بخش‌های ما این بود که رسانه‌ها چگونه رویدادهای غم‌انگیز را پوشش می‌دهند، او توانست درباره نقش روزنامه‌نگار در هنگام بروز تراژدی و مسئولیت آگاه ماندن از آسیب‌هایی که سوژه‌ها ممکن است تجربه کرده باشند، بحث کند. این بحث به دانش‌آموزان کمک کرد تا متوجه شوند که رسانه‌ها و روزنامه‌نگارانی که در آن کار می‌کنند، هم در قبال موضوع و هم در قبال خوانندگان شان مسئولیت دارند.

اگر در شهرستان یا یک شهر کوچکتر زندگی می کنید نیز می توانید همواره از گزارشگران محلی برای صحبت در کلاس تان دعوت کنید. چرا که گزارشگران، تهیه کنندگان خبر و کارشناسان محلی متعددی وجود دارند که می توانند تجارت خوبی از وضعیت محتواهای خبری و رسانه ای به دانش آموزان ارائه دهند. شبکه کاری لینکدین (LinkedIn) یک منبع عالی برای معلمانی است که به دنبال راهی برای ارتباط با سخنرانان مهمان هستند.

4. کاربرد:  در پایان واحد، دانش آموزان می توانند دانش جدید خود را در یک پروژه پایان کلاس به تصویر بکشند. در کلاس درس من، دانش‌آموزان دانش خود را در یک گزارش پروژه‌محور متمرکز بر رومئو و ژولیت به کار گرفتند. آنها وظیفه داشتند ماجرا را از دریچه یکی از خبرگزاری هایی که مورد مطالعه قرار می دادند، بازگو کنند. دانش آموزان تسلط خود را بر این واحد با گنجاندن سبک سازمان خبری که انتخاب کرده بودند در روایت خود از طرح نشان دادند. آنها قالب اطلاع رسانی را انتخاب می کردند که برای مثال چاپی، دیجیتالی یا ویدئویی باشد، اما مجبور بودند عناصری را که منعکس کننده رسانه خبری باشد، ترکیب کنند.  وقتی دانش آموزان متوجه می شدند که نمی‌توانند هنگام گزارش خبر نظرات شخصی خود را بدون فدا کردن بیطرفی در پوشش خبر قرار دهند، هم ناامید می شدند و هم متوجه سختی کار گزارشگران و اینکه در هر خبری حتما نظرات و جبهه گیری شخصی وی در آن قرار دارند می شدند.

دادن قدرت به دانش‌آموزان برای تأثیرگذاری بر رسانه‌هایی که تولید می‌کنند به آنها این امکان را می‌دهد تا درک خود را از مفاهیم واحد در عین تلاش برای انتقال منصفانه، دقیق و کامل خبر نشان دهند. این پروژه نه تنها به دانش آموزان اجازه داد تا دانش خود را به نمایش بگذارند، بلکه به آنها کمک کرد تا به جای مصرف کننده رسانه بودن، تولیدکننده خبر باشند.

اگرچه سواد رسانه ای حوزه ای است که دائماً در حال تحول است، ارائه مهارت های اساسی برای دانش آموزان برای کمک به درک مفاهیم آن در زندگی روزمره بسیار مهم است. بسیاری از دانش آموزان دبیرستانی تنها چند سال با بزرگسالی فاصله دارند و مسلما مجبور هستند تا در آینده برای کسب اطلاعات مورد نیاز به رسانه ها مراجعه کنند. آن‌ها می‌توانند از مهارت‌هایی که در این کلاس آموخته‌اند استفاده کنند، تا اخبار و گزارش هایی را که در سال‌های آینده مصرف می‌کنند را بهتر درک نمایند.

آموزش سواد رسانه ای در کلاس درس، دانش آموزان را برای آینده ای آماده می کند که در آن آنها قدرت استفاده از رسانه ها را برای درک بهتر دنیای اطراف خود کسب نمایند.

______________________________________________

در صورت تمایل به آموزش و افزایش سواد رسانه ای خود می توانید علاوه بر تهیه پکیج سواد ارتباطی وارلی شرکت در این دوره های آموزشی در مدرسه مهارت های کسب و کار وارلی می تواند نقطه شروع خوبی باشد.

مقاله “4 راهکار برای آموزش سواد رسانه ای به دانش آموزان” ترجمه مقاله انگلیسی در رابطه با اهمیت و نحوه آموزش سواد رسانه ای (Media Literacy) به دانش آموزان دبیرستانی است که توسط مدرسه مهارت های کسب و کار وارلی برای مطالعه و استفاده شما دانش آموزان عزیز ترجمه و ویرایش شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *