هر فردی با هر نوع از روانشناسی کودک و نوجوان در یادگیری از روشی استفاده می کند که این روش به شخصیت و شناخت فرد از خود بستگی دارد. روش یادگیری (سبک یادگیری کلب و وارک) از کودکی در افراد تحت تاثیر عوامل محیطی و آمادگی های زیست شناختی در آن شکل می گیرد. پس افراد در یک محیط و شرایط یکسان با سبک های گوناگونی مطالب را فرا می گیرند البته نمی توان گفت کدام سبک بهتر است٬ چون افراد با استفاده از این سبک ها از توانایی های خود استفاده می کنند تا مطالب را بهتر بیاموزند. سبک یادگیری برای کودکان و نوجوانان٬ که آمار دانش آموزان را تشکیل می دهند٬ نیز متفاوت است اما با توجه به محتوای دروس می تواند سبک یادگیری برای دانش آموزان نیز متفاوت باشد. در خصوص سبک یادگیری مدل های زیادی وجود دارد که دو مدل آن با نام های سبک یادگیری وارک VARK و سبک یادگیری کلب kolb را برای کودکان و نوجوانان بررسی خواهیم کرد. هر کدام از این سبک ها دارای پرسشنامه مخصوصی هستند که می توانید با استفاده از آن ها روش یادگیری خود را شناسایی کنید.
سبک یادگیری وارک برای کودکان و نوجوانان
این سبک در سال 1998 توسط دانشمندی از دانشگاه لینکلن نیوزلند به نام نیل فلمینگ طراحی شده است. فلیمنگ معتقد بود که یادگیری در هر فردی با دیگری متفاوت است و آزمون سبک یادگیری وارک را ابداع کرد که کلمه وارک نیز برگرفته شده از حروف اول چهار توانایی می باشد. در این سبک افراد با استفاده از ۴ توانایی دیدن(Visual) ، شنیدن(Auditory)، خواندن و نوشتن (Reading / Writing) و یا حرکت کردن (Kinesthetic) می توانند مفاهیم را بیاموزند. افرادی با توانایی یادگیری دیداری با استفاده از عکس ها٬ نمودارها و زبان بدن بهتر مفاهیم را درک می کنند. افراد شنیداری با استفاده از توضیحات شفاهی مانند شنیدن سخنرانی٬ توضیحات شخص دیگر و… بهتر مفاهیم را یاد میگیرند. افرادی با سبک یادگیری خواندن و نوشتن با استفاده از خواندن متون و یادداشت برداری در یادگیری موفقتر هستند و افرادی که سبک یادگیری آن ها حرکتی است با انجام عملی و تبدیل تئوری به عملی می توانند مفاهیم را بهتر یاد بگیرند. در روانشناسی شخصیت کودک و نوجوان به این موضوع بسیار پرداخته شده است. سبک یادگیری وارک برای کودکان و نوجوانان از آزمون های استعدادیابی استفاده شده در وارلی است. شما می توانید برای شناخت سبک یادگیری کودکان و نوجوانان از این آزمون ها استفاده کنید.
سبک یادگیری کلب برای کودکان و نوجوانان
دیوید کلب در سال ۱۹۸۴ نظریه خود را مطرح کرده است که این نظریه یکی از بهترین سبک های یادگیری می باشد. کلب معتقد بود که عوامل ژنتیکی٬ تجربه های زندگی و عوامل محیط کنونی بر روی سبک یادگیری افراد تاثیر بسیاری دارند. همچنین این روانشناس نظریه ای در خصوص یادگیری تجربی و یک آزمون سبک یادگیری برای کودکان و نوجوانان نیز تدوین کرده است. در نظریه یادگیری تجربی افراد چهار مرحله را برای یادگیری طی می کنند. ابتدا از مشاهده کردن برای تجارب آنی عینی استفاده می شود. سپس٬ در خصوص مشاهدات خود فکر کرده و در مورد معنای آن ها نظریه سازی می کند. در مرحله بعدی چند مفهوم انتزاعی بر اساس آن فرضیه ها شکل می دهد و در مرحله چهارم در شرایط جدید این مفاهیم را ارزیابی و کاربردهای آن ها را آزمایش می کند. بعد از انجام این مراحل یکبار دیگر از آخر به اول مراحل تجربی انجام می شود. این سبک یادگیری بر دو اصل فعال/ تفکری و انتزاعی/ عیبی استوار است. روانشناسی شخصیت کودک و نوجوان آزمون کلب را به عنوان یکی از آزمون های شخصیت شناسی برای کودکان و نوجوانان می داند. آزمون سبک یادگیری کلب را در آزمون های استعدادیابی و شخصیت شناسی کودکان و نوجوانان خواهید داشت. می توانید از اینجا به آن دسترسی داشته باشید.
فرایند تجربی یادگیری و گروه های سبک یادگیری کلب
بر اساس این فرایند تجربی٬ کلب نظریه سبک یادگیری خود را مطرح کرده است و سبک یادگیری کلب به چهار گروه سبک واگرا، سبک جذب کننده، سبک همگرا و سبک انطباق یابنده تقسیم بندی می شود.
سبک یادگیری واگرا
در سبک اول یعنی سبک واگرا توانایی مشاهده تاملی قوی دارند و موقعیت را از زاویه های مختلفی می توانند ببینند. بسیار راحت ایده تولید می کنند و به نظر و احساس دیگران احترام می گذارند. بدون هیچ گونه سوگیری گوش می دهند٬ به دلیل تخل قوی خود در مواقع حساس به تخیل می پردازند. تحلیل کامل این سبک یادگیری را برای کودکان و نوجوانان و دانش آموزان می توانید در بخش آزمون استعدادیابی کودکان و نوجوانان وارلی بیابید. این سبک یادگیری در روانشناسی شخصیت برای کودک و نوجوان تفسیر زیادی دارد.
سبک یادگیری جذب کننده
افراد جذب کننده نیز توانایی مشاهده تاملی قوی دارند و نسبت به کارهای عملی بی تفاوت هستند. به مفاهیم انتزاعی توجه بسیار داشته و توانایی ساخت مدل های نظری را دارند. در تحلیل داده های کمی به خوبی عمل کرده و مدل های مفهومی را نیز به خوبی میشناسند و می توانند بسازند. تحلیل کامل تست سبک یادگیری کلب برای کودکان و نوجوانان را می توانید در بخش آزمون های شخصیت شناسی برای دانش آموزان بیابید.
سبک یادگیری همگرا
افرادی با سبک یادگیری همگرا در حل مسئله بسیار قدرتمند می باشند. این افراد در مفهوم سازی انتزاعی و آزمایش کردن نیز تبهر بالایی دارند. در فعالیت های فنی و تکنیکی موفق هستند و برای مشکلات راه حل های خوبی ارائه داده و در تصمیم گیری به خوبی عمل می کنند. می توانید از این افراد برای سمت مدیریت استفاده نمایید تا تصمیم جدی برای تفکر و عمل ایجاد کنند. مشروح این سبک یادگیری را می توانید در بخش تست استعدادیابی نوجوانان بیابید.
سبک یادگیری انطباق دهنده
افراد دسته آخر که انطباق دهنده ها می شوند٬ قدرت تحلیل پایینی دارند ولی در قابلیت آزمایشگری و تجربیات عینب قوی دارند. در تصمیم گیری عاقلانه عمل کرده و از تجربیات و طرح ها در موقعیت مناسب خود استفاده می کنند. به دنبال استفاده از فرصت ها می باشند و تلاش بسیاری برای رسیدن به اهداف می کنند. این افراد در شغل های بازاریابی و فروش بسیار موفق هستند و در روابط با دیگران بسیار موفق می باشند. تحلیل کامل این آزمون را می توانید در بخش تست استعدادیابی و شخصیت شناسی برای کودکان و نوجوانان وارلی بیابید.
سبک یادگیری برای نوجوانان و کمک به دانش آموزان
با توجه به این موارد و پژوهش هایی که در این خصوص انجام شده است٬ استفاده از آزمون های سبک یادگیری در کمک به دانش آموزان برای انتخاب رشته و هدایت تحصیلی آن ها بسیار مفید می باشد. زیرا باعث عملکرد بهتر آن ها در آینده خواهد بود٬ همچنین جنسیت نیز در سبک یادگیری دانش آموزان هیچ تاثیر معناداری نداشته است. انتخاب رشته در دبیرستان یکی از چالش های بزرگ برای دانش آموزان می باشد که بدون شناخت از سبک یادگیری آن ها و بدون استفاده از آزمون های سبک یادگیری و یا حتی آزمون استعداد یابی اقدام به انتخاب رشته می کنند که متاسفانه پس از ورود به آن متوجه عدم علاقه دانش آموز به آن رشته می شوند. این امر باعث می شود که دانش آموز آن رشته را رها کند و یا بدون علاقه به آن ادامه دهد که این امر شغل و آینده آن ها بسیار تحت تاثیر قرار می دهد.